Den Haag krijgt ‘Week tegen Mensenhandel’

Een Europese dag tegen mensenhandel bestaat al, deze is op 18 oktober. Het stadsbestuur van Den Haag creëert rond die datum nu een hele Week tegen Mensenhandel.
Maar wat is mensenhandel precies? Kort gezegd is mensenhandel het misbruik maken van een ander of iemand ergens toe dwingen om te doen, zodat je er zelf beter van wordt. Eigenlijk dus gewoon crimineel gedrag. Ze noemen dat ondermijnende criminaliteit, dat betekent criminaliteit waarbij de onderwereld en de bovenwereld samenkomen. Denk aan je buurjongen met een wietplantage thuis of mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie. Maar ook hangjongeren die er voor zorgen dat niemand in de buurt aangifte durft te doen, dat valt allemaal onder ondermijnende criminaliteit volgens de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH).

Ze denken dat er in Nederland duizenden slachtoffers zijn van mensenhandel.
In Den Haag zijn er per jaar gemiddeld 145 slachtoffers bekend bij de hulpverlening. Waarschijnlijk zijn er meer slachtoffers, maar niet iedereen durft zich te melden.
Deze mensen zijn niet alleen slachtoffers van seksueel misbruik, maar ook in andere vormen zoals op werkvlak of in het criminele circuit. Ook zijn het niet alleen maar volwassenen. Kinderen en jongeren zijn ook slachtoffers.

Tijdens de Haagse Week tegen Mensenhandel draait het vooral om bewustwording en voorlichting. Wethouder Kavita Parbhudayal zegt dat het programma nu wordt voorbereid, zij gaat over Zorg, Jeugd en Volksgezondheid in Den Haag.

Kavita Parbhudayal: “Alleen een integrale aanpak waarin maatregelen op elkaar aansluiten, kan effectief zijn; een aanpak die slachtoffers beschermt en daders opspoort en vervolgt of anderszins aanpakt. Maar het liefst willen we natuurlijk slachtofferschap voorkomen en daarom krijgt preventie veel aandacht in ons actieprogramma. Concrete acties zijn onder meer: voorlichting aan arbeidsmigranten, laagdrempelige anonieme chat voor jongeren (chattenhelpt.nl), meer online veldwerk door hulpverlening gericht op mannelijke, transgender en vrouwelijke sekswerkers, plus een gecoördineerd zorg- en ondersteuningsaanbod voor slachtoffers van mensenhandel. De nieuwe Haagse Week tegen Mensenhandel geeft ons de gelegenheid hier extra aandacht voor te vragen”.

Foto: Martijn Beekman
Op de foto: Wethouder Kavita Parbhudayal

Geef een reactie