Internationale Vrouwendag in Den Haag: samen, persoonlijk en coronaproof

Het wordt dit jaar al voor de 110e keer gevierd, Internationale Vrouwendag. Een dag in het teken van wereldwijde vrouwenemancipatie en de strijd tegen vrouwendiscriminatie.

Om aandacht te geven aan deze belangrijke dag, die gevierd wordt op 8 maart, laat gemeente Den Haag tussen 2 en 8 maart samen met verschillende organisaties het belang van dit onderwerp zien en vieren we (online) samen met de hele stad de successen en ontwikkelingen van afgelopen jaar. Het thema van Vrouwendag 2021 is ‘Invloed met Impact’.

Tussen 2 en 8 maart is een heel programma met allerlei activiteiten zoals podcasts, debatten, films, online magazines, theater- en muziekvoorstellingen, workshops/masterclasses en exposities.
Allemaal georganiseerd door culturele instellingen en vrouwenorganisaties.

Zo zal Stichting Avrasya in die week een magazine uitbrengen met twaalf persoonlijke verhalen van Haagse vrouwen over isolement, eenzaamheid, familie, het streven naar geluk en hoe zij de stap naar emancipatie hebben gezet. Tijdens de podcast ‘Plantenverhalen: een wandeling in het Zuiderpark’ maakt de luisteraar samen met Annet Breure een wandeling door het Zuiderpark. Omdat de verkiezingen op 17 maart plaatsvinden, organiseert Stichting Yasmin een interactieve, online bijeenkomst voor en door vrouwen. Politieke rolmodellen zoals Lilianne Ploumen (PvdA), Bente Becker (VVD), Nevin Özütok & Serpil Ates (GroenLinks), Fonda Sahla (D66) en Henna Mathura (CDA) vertellen niet alleen over hun drijfveren en ervaringen, maar beantwoorden ook vragen van de deelnemers. Het complete programma is te vinden op www.haagsevrouwendagen.nl.

Invloed van de man op vrouwenemancipatie
Maar mannen, jullie worden ook niet vergeten. Jullie zijn ook heel belangrijk in dit hele verhaal, want wat is de invloed van mannen (vader, zoon, broer en partner) als het gaat om emancipatie, bijvoorbeeld binnen het gezin, de cultuur, het geloof of de opvoeding? Stichting Rainbow en PEP Den Haag spelen hierop in en gaan met een aantal mannen in gesprek.

Vind jij het goed dat er een Internationale Vrouwendag bestaat? Laat in de reacties hieronder weten waarom wel of niet.

Fotografie: Valerie Kuypers (Internationale vrouwendag Vrouwendag 2020, 5 maart 2020)


Geef een reactie