Onderzoek: sprake van discriminatie op de Haagse woningmarkt

Ben jij al op zoek naar een plekje voor jezelf? Een eigen huis? Dan heb jij hier misschien ook wel mee te maken gehad: Discriminatie.

Uit onderzoek van RIGO blijkt dat er op de Haagse woningmarkt veel discriminatie voor komt. Het onderzoek is gedaan in opdracht van gemeente Den Haag en het doel was om in beeld te brengen hoe het zit met discriminatie op de Haagse particuliere huurwoningmarkt op het gebied van migratieachtergrond en seksuele geaardheid.

Hoe ze dit getest hebben? Onder andere door de inzet van mystery mails en calls, dat zijn mailtjes en telefoontjes die door een mystery (anoniem) iemand worden gedaan en die zich in dit geval voordoet als een verhuurder.
Daaruit bleek dat ongeveer 57% van de verhuurmakelaars best bereid is om te discrimineren op migratieachtergrond of seksuele geaardheid als diegene die het huis verhuurt dit vraagt. En 25% van deze verhuurmakelaars liet blijken dat ze wel wisten dat het selecteren van kandidaten op deze manier niet wettelijk is toegestaan.

Ook blijkt uit het onderzoek dat als jij een niet-westerse naam hebt, je bij toewijzing minder kans hebt ten opzichte van woningzoekenden met een Nederlandse naam. Het scheelt 18,8%. En als jij een homoseksuele geaardheid hebt, word je 8,5% vaker nadelig behandeld dan heteroseksuele koppels die een woning zoeken.

Slechte zaak wel natuurlijk!
En daarom komen de wethouders van Wonen en Antidiscriminatie met een aanpak.

Wethouder Martijn Balster, van Wonen, Wijken en Welzijn, vindt de resultaten onverteerbaar: “Discriminatie zorgt voor een tweedeling en ongelijke kansen. Dat is volstrekt onacceptabel. Iedereen in Den Haag moet fatsoenlijk en betaalbaar kunnen wonen. We gaan extra maatregelen nemen en discriminatie hard aanpakken.

Waar het stadsbestuur onder andere verandering in wil zien, is het percentage van meldingen en aangiften. Dat moet omhoog. Ook kan de voorlichting voor huurders beter, zodat ze beter op de hoogte zijn dat zij melding kunnen doen bij Den Haag Meldt en de politie.
Verder wil het stadsbestuur in gesprek met verhuurders, want het voorkomen van discriminatie moet onderdeel zijn van het beleid van deze huurders. Het moet helder zijn dat discriminatie onaanvaardbaar en strafbaar is.

Daarnaast gaat de gemeente onderzoeken in hoeverre discriminatie gekoppeld kan worden aan het verhuurvergunningsysteem dat er gaat komen voor de particuliere sector. Dat is een systeem waarbij je als verhuurder een vergunning moet aanvragen, waar bepaalde eisen en regels aan verbonden zitten. Ook gaat Den Haag landelijk pleiten voor meer wet- en regelgeving om discriminatie op de woningmarkt te bestrijden. Tenslotte zal het onderzoek naar discriminatie op de woningmarkt jaarlijks herhaald worden. 

Wethouder Bert van Alphen (Antidiscriminatie): “Dit onderzoek laat zien dat discriminatie op de woningmarkt veelvuldig voorkomt. Den Haag is een stad voor iedereen. Het zal je maar overkomen dat je niet in aanmerking komt voor een woning vanwege je afkomst of geaardheid, dat is onacceptabel. In onze stad van vrede en recht zijn mensenrechten een groot goed. En juist als de maatschappelijke verharding toeneemt, dienen we als gemeente pal te staan voor deze waarden en ons open te stellen voor signalen die die waarden aantasten“, zegt wethouder Bert van Alphen (Antidiscriminatie).

Eind 2021 wordt de raad geïnformeerd over de vorderingen, waarbij wordt bekeken of er nog meer nodig is om discriminatie op de woningmarkt effectief te bestrijden.

Heb jij wel eens te maken gehad met discriminatie bij het zoeken naar een huurhuis? Laat het ons hieronder in de reactie weten.

Geef een reactie